Poznáme čísla zo zápisov detí do materských škôl

26.03.2014 Prešov

Po zápise detí do 1. ročníka základných škôl prebiehal v čase od polovice februára do polovice marca zápis detí do materských škôl. Počas tohto obdobia mohli rodičia podať písomnú žiadosť spolu s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa vo zvolenej materskej škole.

Mesto Prešov má v zriaďovateľskej pôsobnosti 20 materských škôl, z toho je 13 s právnou a 7 bez právnej subjektivity. Dané materské školy uskutočnili v období od 15. 2. do 15. 3. zápisy a ku dnešnému dňu evidujú 713 novoprihlásených detí. V porovnaní s minulým rokom ide o mierny pokles, keďže vlani ich bolo 721. Na základe písomných žiadostí zákonných zástupcov detí je zrejmé, že najväčší záujem bol tento rok o materské školy na Hviezdoslavovej, Budovateľskej, Solivarskej a Sládkovičovej ulici.

Každoročným javom pri zápisoch sú prípady duplicitných zápisov, teda zápisu toho istého dieťaťa do dvoch alebo viacerých materských škôl, preto po ukončení zápisu sa musia zoznamy prijatých detí porovnať. Je na škodu veci, že takto niektorí rodičia obsadia miesto určené iným záujemcom. Skúsenosti z minulých rokov hovoria, že až niekoľko desiatok detí bolo zapísaných vo viacerých predškolských zariadeniach súbežne. Po porovnaní jednotlivých zoznamov je k dnešnému dňu počet neprijatých detí 95.

Vo vybraných materských školách na území mesta Prešov je však v súčasnosti evidovaných aj istý počet voľných miest, celkovo 30. Konkrétne sa jedná o MŠ na Bernolákovej ulici, ktorá má k dispozícií 3 voľné miesta, MŠ na Bratislavskej, Jurkovičovej a Zemplínskej ulici majú po 8 voľných miest, MŠ na ulici Mirka Nešpora má 1 voľné miesto a materská škola na Volgogradskej ulici disponuje 2 voľnými miestami. Čiže „ak si odrátame od celkového počtu neprijatých detí, ktorých je momentálne evidovaných 95, počet 30 voľných miest, vyjde nám počet 65 neprijatých detí, “ vysvetlila Ľudmila Kravčáková z oddelenia školstva MsÚ v Prešove. Zároveň dodala, že v súkromných a cirkevných materských školách sú spravidla tiež zapísané tie deti, ktoré sú paralelne zapísané i v mestských materských školách. V minulom školskom roku sa v takomto prípade jednalo o 20 detí. Mesto Prešov bude riešiť počet neprijatých detí tak, aby bolo čo najviac z nich umiestnených v tých školách, kde riaditelia zistia, že im niektoré dieťa nenastúpilo, ale ho zákonný zástupca zapísal do dvoch až troch zariadení naraz.

V zmysle platnej legislatívy sú prednostne prijímané deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku, deti s odloženou školskou dochádzkou a dodatočne odloženou školskou dochádzkou, pričom riaditelia škôl sú povinní rezervovať im približne 50 miest. „Novinkou je, že o prijatí alebo neprijatí do jednotlivej materskej školy rozhoduje od septembra minulého roku už len riaditeľ tej ktorej materskej školy. Do jeho vôle nevstupuje ani štátna školská inšpekcia, zriaďovateľ, ani rada školy, “ dodala na záver Ľ. Kravčáková.

Anna Polačková, Mgr.
 

Vyberte región

mark